Ett ändamålsenligt Almi
Almi ska, som ett komplement till den privata marknaden, medverka till att utveckla och finansiera små- och medelstora företag. Syftet med Almis verksamhet är att stärka näringslivets utveckling och verka för en hållbar tillväxt i hela Sverige. Almi har två affärsområden där affärsområdet Företagspartner omfattar lån och affärsutveckling och affärsområdet Almi Invest omfattar riskkapital.
Alla aktörer på finansmarknaden behöver göra förändringar för att följa med i samhällsutvecklingen och ta sig omvärldens utmaningar. Almi genomgår en förändringsresa mot en mer ändamålsenlig och effektiv bolagsstruktur. För första gången på över 30 år ska bolagsstrukturen göras om i syfte att bibehålla vår viktiga roll i att stödja små- och medelstora företags hållbara tillväxt. Vårt affärsområde Företagspartners 16 dotterbolag ska bli 8. Detta som ett led i att stärka vår affärskraft, möta en allt tuffare marknad och hantera ökade finansiella och regulatoriska krav.
Koncernen Almi har cirka 570 anställda fördelat på en bolagsstruktur med 27 dotterbolag. Koncernens hela bolagsstruktur med så många aktiebolag kostar årligen cirka 100 miljoner kronor. Dessa kostnader är hänförliga till bland annat styrelsekostnader, administration, tillstånd och licenser.
Ny bolagsstruktur kommer leda till en stärkt regional affärskraft då Almi kommer kunna erbjuda utökad kompetens genom att tillgängliggöra fler rådgivare för våra kunder. Samtidigt kan Almi minska sina administrativa kostnader och få bättre förutsättningar att möta ökade finansiella- och regulatoriska krav. Det kommer stärka företagens möjligheter att växa hållbart och därmed stärka Sveriges konkurrenskraft.
Almi kommer fortsätta stå nära det lokala och regionala näringslivet. De lokala kontoren och de medarbetare som jobbar där kommer fortsatt finnas kvar och tillhandahålla det kapital och den kompetens som företagen behöver för att lyckas i sina satsningar. Arbetet med Almis nya bolagsstruktur är en viktig långsiktig förändring för att nå ett mer effektivt och ändamålsenligt Almi.
Vår analys visar att om nuvarande bolagsstruktur kvarstår kommer befintligaffärskraft utmanas och urholkas. För att säkerställa så att Almi fortsättningsvis kan bibehålla sin viktiga roll i att stödja små- och medelstora företag i hela landet krävs en mer effektiv och ändamålsenlig bolagsstruktur.
Vi befinner oss också i en tid med ett utmanade ekonomiskt klimat, med ökade regulatoriska krav och med oförändrade anslag. Detta i kombination med höjda priser kräver en mer kostnadseffektiv verksamhet. I en svår ekonomisk situation är det ansvarsfullt att se över bolagets kostnader, vilket vi gör nu.
Affärsområdet Företagspartner kommer gå från 16 dotterbolag till 8 dotterbolag. Syftet med den nya bolagsstrukturen är att få en koncern som kan stärka den regionala affärsverksamheten och generera mer nytta till Sveriges små- och medelstora företag.
Almi har tidigare gjort sammanslagningar av dotterbolag därav har affärsområdet Företagspartner 16 dotterbolag och inte 21 likt antal regioner i Sverige. Det har resulterat i effektivare resursanvändning och ökad samordning parallellt med att kundupplevelsen förbättrats, tillgängligheten för företag i olika regioner har ökat och affärskraften inom Almi har stärkts.
Denna förändring beräknas leda till en bättre kundupplevelse genom ökad tillgänglighet för kunder i form av tid, språk, kompetens. Vi vill kunna erbjuda regionöverskridande kompetens och kunskap för att stötta företag i alla regioner och nå synergieffekter.
Våra regionala kontor är grunden till våra nära relationer med kunderna. Vi kommer inte stänga ner regionala kontor då de är av stor vikt för att bygga nära relationer med kunder, vilket krävs för att kunna leverera Almis tjänster. Detta är särskilt viktigt för Almi som erbjuder tjänster som kräver personlig interaktion och kunskap om de lokala förutsättningarna.
Den nya ägarfördelningen mellan regionerna sker proportionerligt i relation till hur mycket driftanslag respektive region går in med. Varje regional ägare ska beredas plats i styrelserna, där regionerna fortsätter utser styrelserepresentanter. Det är av stor vikt för oss att inte förlora den regionala förankringen då varje region har olika förutsättningar och marknad.
Detta beräknas genomföras löpande från och med att de formella processerna och nödvändiga politiska besluten är fattade, vilket de beräknas göra under slutet av 2024.
Varför genomför Almi detta?
I en tid då alla aktörer på finansmarknaden möts av ett tufft ekonomiskt klimat med allt tuffare regler och lagar, behöver förändringar göras för att följa med i samhällsutvecklingen. Ny bolagsstruktur kommer leda till en stärkt regional affärskraft då Almi kommer kunna erbjuda utökad kompetens genom att tillgängliggöra fler rådgivare för våra kunder.
Kan inte Almi uppnå ägarnas förväntningar utan att minska antalet dotterbolag?
Analysarbetet visar att färre dotterbolag inom koncernen skapar möjligheter att frigöra kostnader och nå en bättre styrning och möta allt större krav på regelefterlevnad.
Kommer Almis nya struktur finnas kvar med kontor i samtliga 21 regioner?
Våra regionala kontor är grunden till våra nära relationer med kunderna. Vi kommer inte stänga ner regionala kontor då de är av stor vikt för att bygga nära relationer med kunder, vilket krävs för att kunna leverera Almis tjänster. Detta är särskilt viktigt för Almi som erbjuder tjänster som kräver personlig interaktion och kunskap om de lokala förutsättningarna.
Hur påverkas möjligheten att driva regionala projekt?
Möjlighet att driva regionala projekt påverkas inte av ny bolagsstruktur.
Hur påverkas den marknadskompletterande rollen?
Bolagets uppdrag att agera marknadskompletterande påverkas inte av ny bolagsstruktur.
Hur påverkas bolagets uppdrag, vision och strategi?
Almi ska, som ett komplement till den privata marknaden, medverka till att utveckla och finansiera små- och medelstora företag. Syftet med Almis verksamhet är att stärka näringslivets utveckling och verka för en hållbar tillväxt i hela Sverige – och detta påverkas inte av en ny bolagsstruktur.
Hur påverkas företagens möjlighet till hållbar tillväxt?
Med stärkt regional affärskraft och att kunna erbjuda kunderna nationell kompetens i form av tid, språk, kompetens över hela landet så kommer möjligheten att växa hållbart att stärkas.
Vart är vi i processen?
Ägarna (Almi AB och Regionerna) fattar beslut under hösten 2024, för att därefter påbörja förändringen av bolagsstruktur.