Hållbarhetsdialog för att rusta dig för framtiden
Hållbarhet är viktigt då både kunder, medarbetare och planeten kräver det. Dessutom – hållbarhet driver lönsamhet, så att få in det i din affärsmodell är smart om du vill vara relevant och lönsam i framtiden.
Det är här hållbarhetsdialogen kommer in.
När du tar del av Almis samtliga tjänster kommer du alltid att ha en hållbarhetsdialog där företagets hållbarhetsarbete är i fokus oavsett var i resan ditt företag befinner sig.
Tillsammans med din Almi-rådgivare har du en dialog där ni tittar specifikt på din verksamhet. Du får också stöd i att prioritera vad nästa steg är och ett underlag till en initial hållbarhetsstrategi.
På så vis står du bättre rustad för framtiden och kan vara säkrare på att du lägger tid och/eller pengar på rätt saker.
Hållbarhetsdialogen tar cirka 1-3 timmar och är helt kostnadsfri.
Ett aktivt hållbarhetsarbete
Ett företag som aktivt arbetar med hållbarhet är mer lönsamt än ett företag som inte gör det. Anledningarna till det är fler.
Genom att ha koll på ditt hållbarhetsarbete kan du dra ner på kostnader samtidigt som du minimerar risker.
Att visa på ditt hållbarhetsarbete kan ge dig en konkurrensfördel och vara anledningen till att det är just ditt företag kunderna väljer att köpa från.
Ett aktivt hållbarhetsarbete stärker varumärket och bidrar till att dina kunder och leverantörer upplever ett mervärde i affären med ditt företag. Ditt företag blir helt enkelt "hållbättre" än dina konkurrenter.
Så går en hållbarhetsworkshop till
Tillsammans med din rådgivare kommer ni att gå igenom fem steg.
1. Relevansanalys
Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Via relevansanalysen identifierar du och din rådgivare vilka områden som är relevanta för just ditt företag att jobba med och fokusera på.
2. Väsentlighetsanalys
I detta steg gör ni en dubbel väsentlighetsanalys, det vill säga en bedömning hur både företagets externa hållbarhetsfaktorer påverkar er verksamhet (finansiell väsentlighet) och hur er verksamhet påverkar människor, miljö och samhälle (påverkansväsentlighet).
3. Gapanalys
I gapanalysen diskuterar ni gapet mellan förväntningar och faktiska/uppnådda resultat eller faktiska och möjliga resultat i din verksamhet. Analysen är ett användbart verktyg för att svara på frågor som: Var är vi? Var vill vi vara? Och hur tar vi oss dit?
4. Risk och möjlighet
Tillsammans med din rådgivare identifierar ni nya affärsmöjligheter genom att få in hållbarhet i ditt företagande. Ni identifierar även vilka risker som finns om du inte börjar med ditt hållbarhetsarbete.
5. Agera
I det avslutande steget funderar ni över hur ni går från ord till handling. Du tydliggör företagets målsättningar och skapar konkreta actions på hur ni kan ta er dit. Kanske du till och med känner dig redo att sätta upp vilka KPI:er ni ska ha?
Under resans gång har även en enkel hållbarhetsstrategi utformats automatiskt. Du har nu en övergripande handlingsplan på vad som är nästa steg för ditt företag – oavsett om det är tillsammans med Almi, med en annan samarbetspartner eller på egen hand.